Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#071 Pacifist

Brouw datum:14 januari 2018
Gebrouwen door:Ernst de Moor en Ernest ter Kuile
alcohol percentage:3.6 %
Nederlandse categorie:II
Energie:37.8 kCal / 100ml

Recept naam:Session IPA
Recept van:Theo van Eijden
gepubliceerd:Clubblad 't Wort Wat
klasse:A
stijl:Indian Pale Ale

Beschrijving

Bier is een heerlijke drank, maar het nadeel van speciaalbier is dat het al gauw veel (7% of meer) alcohol bevat. Daarom juich ik het bestaan van Session bieren, laagalcoholische bieren, van harte toe. Bieren met een laag alcoholpercentage, maar toch een krachtige smaak.

De naam Session schijnt te komen van dat het bier zo weinig alcohol had dat het gedurende een sessie (zitting van 4 uur) zonder veel problemen gedronken kon worden.

Het recept komt van Theo van Eijden, maar wij hebben een deel van de batch op eiken gerijpt. Oaked Session IPA dus.

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:3.6 %
Nederlandse categorie:II
Energie:37.8 kCal / 100ml
begin SG:1037
eind SG:1012
EBC (kleur):20.0
EBU (bitterheid):54.8
Brouwhuis efficiëntie79 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Palemout4500 g   7 EBC  
Munichmout (20 EBC)800 g   20 EBC  
Aromamout550 g   55 EBC  
Caramel pilsmout380 g   3.8 EBC  
CaraAmber380 g   70 EBC  
Caramout (20 EBC)380 g   20 EBC  
Nelson Sauvin hop35 g 60 min. 12 α Van der Kooy, Jubbega
US Citra43 g 10 min. 14.5 α Van der Kooy Jubbega
US Mosaic32 g 10 min. 12.0 α Van der Kooij - Jubbega
US Citra48 g 1 min. 14.5 α Van der Kooy Jubbega
US Mosaic32 g 1 min. 12.0 α Van der Kooij - Jubbega
US Citra110 g   14.5 α Van der Kooy Jubbega
US Mosaic45 g   12.0 α Van der Kooij - Jubbega
Medium toast eiken62 g     Van der Kooy - Jubbega
SafAle DCL US-05 bovengist      Van der Kooij Jubbega

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
45 min.30 min.1 min.