Tip: Het houden van Gagel in de tuin
LET OP: Gagel is een beschermde plant, en mag niet uit de natuur gehaald worden!
Maar dit was een buitenkansje... Via via kon ik aan een Gagel-plant komen uit de tuin van iemand in Gelderland. Gagel is een beschermde plant, wat wil zeggen dat je hem niet uit de natuur mag halen. Maar uit de tuin van iemand anders is (lijkt mij) een heel ander verhaal.
Een Gagel is een moerasplant, en hoewel de afwatering van de kleigrond hier niet optimaal is, kun je onze achtertuin moeilijk een moeras noemen. Aan de gagel zat nog wel een hele klomp veengrond, die erg luchtig was. Al het water in de buurt werd erin opgeslurpt.
Ik besloot de gok dus te wagen, en de klomp grond met gagel en al gewoon in te graven. Dat was januari 2008.
In 2008 deed de plant het prima. Maar in 2009 bleek dat het vooral kwam door de levenskracht die nog in de Gagel zelf zat. Eind 2009 zag de plant er zielig uit, en het verwonderde me dat hij de strengere winter van 2009 / 2010 overleefd had.
Dat vroeg in Maart 2010 om andere maatregelen. Ik heb een speciekuip gekocht en ingegraven tot een centimeter of 6 onder de oppervlakte van de grond. Van de kuip is dus niets meer te zien. Daarna de kuip volgestort met turfgrond (dat komt het dichtst bij veengrond). Vervolgens heb ik de turfgrond doordrenkt met 30 liter water, dan moet het (voor de plant) op een moeras lijken. Wat niet meer in de kuip past loopt vanzelf over de rand, en bevochtigt de rest van de tuin (zo is het idee). Iedere week gooi ik er een liter of 10 extra water in, uit onze eigen put.
Nu een maand later lijkt de plant weer helemaal tot leven te komen. Er zitten enkele katjes in, en de knoppen beginnen te groeien.
Om het moeraskarakter in de kuip in stand te houden, gooi ik er elke maandag minimaal 10 liter water in. Het overtollige water loopt over de rand van de kuip, en bevochtigt de rest van de tuin.
Juni 2010: Ik heb de gagel nog niet eerder zo vol blad en zo levendig gezien! De plant voelt zich prima op zijn gemak!