Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#067 Bier Behekst

Brouw datum:18 juli 2015
Gebrouwen door:Ernst de Moor
alcohol percentage:7.1 %
Nederlandse categorie:S
Energie:62.0 kCal / 100ml

Recept naam:Gruitbier
Recept van:Ernst de Moor
klasse:C
stijl:Historisch bier

Beschrijving

Dit bier is gebrouwen bij Rob Hagen thuis. Rob had een brouwdag georganiseerd, samen met collega's van Jolanda. Ik mocht daarbij aansluiten met dit bier.

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:7.1 %
Nederlandse categorie:S
Energie:62.0 kCal / 100ml
begin SG:1063
eind SG:1012
EBC (kleur):32.6
EBU (bitterheid):4.0
Brouwhuis efficiëntie72 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6kg   3 EBC  
Tarwemout2kg   4 EBC  
Havervlokken1.6 kg      
Roggemout1.6 kg   6 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)1.6 kg   120 EBC  
UK Golding14 g 60 min. 3.7 α Van der Kooy Jubbega
Jeneverbessen60 g 30 min.    
Wijnruit40 g 30 min.    
Korianderzaad20 g 10 min.    
Zoethout20 g 30 min.    
Bijvoet20 g 30 min.    
Gagelblaadjes8 g 35 min.    
Gagelkatjes2 g 10 min.    
Nottingham korrelgist2 zakjes      
Jeneverbessen20 g 15 min.    
Wijnruit20 g 15 min.    
Zoethout20 g 15 min.    
Bijvoet20 g 15 min.    
Korianderzaad10 g 15 min.    
Gagelblaadjes8 g 15 min.    
Gagelkatjes2 g 15 min.    

Maisch schema

37 °C62 °C72 °C78 °C
30 min.30 min.30 min.5 min.

Smaak impressie

Hoewel de vergisting normaal verliep, zit er toch een zurige smaak aan. Dat kan liggen aan het ontbreken van de bittere smaak van hop. Advies: gebruik een minder "droge" gist, zodat de zurigheid gecompenseerd wordt door een zoetere smaak.