Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#063 Cranberry / Honingbier

Brouw datum:04 mei 2014
Gebrouwen door:Gerard, Stan, Marco en Ernst
alcohol percentage:8.8 %
Nederlandse categorie:S
Energie:72.1 kCal / 100ml

Recept naam:Cranberry Honingbier
Recept van:Ernst de Moor
klasse:A
stijl:Fantasie bier

Beschrijving

Onze slager Gerard van Bourgondiën verkoopt al jarenlang het bokbier van de bouwvereniging.

We hadden het al dikwijls over het brouwproces gehad, en eigenlijk wilde Gerard wel weten hoe dat gaat. Dus heb ik hem uitgenodigd een keer te komen brouwen. 4 mei 2014 vonden we allemaal ruimte in onze agenda.

Collega-slagers Stan en Marco doen ook mee. Gerard had het over Cranberry, maar gezien het zure karakter stelde Stan voor er dan honing bij te doen. Cranberry/Honingbier dus. Ik heb gewaarschuwd dat de smaak niet altijd te voorspellen is, dus we gaan het zien...

In retrospect is het een lekker bier, maar met een schuimprobleem. Vermoedelijk is er vruchtvlees van de bessen achtergebleven (troebelheid), waardoor het koolzuurgas heel snel vrijkomt. Het vormt ook vrijwel geen schuimlaag.

met zo'n meerstapsvergisting is het lastig om het alcoholpercentage uit te rekenen. Dat hebben ik als volgt gedaan:

Moutvergisting:
Begin S.G. 1062 - Eind S.G. 1018: 5,77 % alc.
Na toevoegen honing: Honing vergisting:
Begin S.G. 1031 - Eind S.G. 1010: 2.73 % alc.
Cranberries en nagisting op fles: 0.3 % alc.

Totaal: 8.8 % Alc.

Ik vroeg me nog af of je de individuele alcoholpercentages wel bij elkaar op mag tellen. Een snelle rekenkundige controle met werkelijke extractgehaltes geeft aan dat het een vrij goede schatting is.


Hoofdbron:
http://beerandwinejournal.com/cranberry-zinger/
Omgerekend voor 57 liter Cranberry bier:
5.4 kg wheat dried malt extract
2730 g honey (your choice of variety), at knockout
Willamette hops (14 IBUs) 28 g (of 5% alpha acids), boiled for 30 minutes
5.4 kg cranberries (whole, preferably not frozen)
6 medium Navel oranges
6 medium Granny Smith apples
66 g (six 11-g sachets) Fermentis Safale US-05 dried ale yeast

Geraadpleegde bronnen:
Moutsoorten:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/gerstemout-special-b-350-ebc-5-kg.html
http://www.vanderkooyjubbega.nl/caramelmout-10-20-ebc-type-pils-1-kg.html
http://www.vanderkooyjubbega.nl/pale-crystal-malt-5-kg-thomas-fawcett-68-8-ebc.html (niet gebruikt)
http://www.homebrewtalk.com/f12/using-honey-malt-46285/ (niet verkrijgbaar)

Cranberry in bier
Klein Duimpje: Cranberry bier: sap gebruik voor navergisting op fles.
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=8228.0
http://brewery.org/library/SugAcid.html
http://beerandwinejournal.com/cranberry-zinger/
http://www.homebrewtalk.com/f12/cranberry-beer-88630/
https://byo.com/light-ale/item/510-cranberry-cream-ale
http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=4&t=95399
http://beerrecipes.org/showrecipe.php?recipeid=650
Honing in bier:
http://beersmith.com/blog/2009/09/05/brewing-beer-with-honey/
http://brew.burp.org/brewing/technicalarticles/brewingwithhoney.aspx
http://www.homebrewtalk.com/f14/getting-honey-flavor-brew-96061/
http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/viewtopic.php?f=2&t=13

Recept gegevens

batch grootte:57 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:8.8 %
Nederlandse categorie:S
Energie:72.1 kCal / 100ml
begin SG:1062
eind SG:1010
EBC (kleur):22.1
EBU (bitterheid):10.0
Brouwhuis efficiëntie82 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout8 kg   3 EBC  
Tarwemout1.5 kg   4 EBC  
Special B500 g   400 EBC  
Caramout (20 EBC)500 g   20 EBC  
Honing2.4 kg      
Hallertau Perle34 g 60 min. 9.4 α  
Cranberries2 kg     AH
Saflager korrelgist S-33 3 zakjes      

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
30 min.45 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Een flinke uitdaging, dit recept. Het idee is dat de zure smaak van de cranberry's gecompenseerd wordt door het zoetige karakter van de honing

Smaak impressie

Het idee is gelukt, de honing is duidelijk aanwezig. Daarna komt de frisse smaak van de cranberry. Maar het schuimkarakter van dit bier is heel slecht, vermoedelijk door de troebelheid van de bessen.