Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#061 Kiwi Vermist

Brouw datum:26 januari 2014
Gebrouwen door:Willem-Jan, Joost en Ernst
alcohol percentage:6.9 %
Nederlandse categorie:S
Energie:60.0 kCal / 100ml

Recept naam:Kiwi Bier
Recept van:Ernst de Moor
klasse:C
stijl:Fruit bieren

Beschrijving

Vorig jaar ontstond het idee om een Elspeterbosbier te brouwen, samen met de buren Willem-Jan en Joost. In eerste instantie zou het de naam Elspeterbost krijgen.

Geïnspireerd op het annanasbier dat ze proefden, moest het een fruitbier worden, maar liefst wat anders dan de vorige keer. Zo ontstond in een opwelling het idee om Kiwi-bier te maken.

Kiwi heeft een rare invloed op bier. Het bier gistte veel verder door, tot wel 1008 g/l (i.p.v. het verwachtte 1018). Het blijkt dat Kiwi enzymen bevat die onvergistbare suikers kan afbreken.

Verder levert Kiwi vooral een friszure smaak op, en laat het de gist een kruidige (witbierachtige) smaak aanmaken, zelfs als het geen typische witbier-gist is.

Al met al een heerlijk bier, maar het lijkt meer op Belgisch Witbier dan op fruitbier. Er zit wel een zweem van fruitigheid in.

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:6.9 %
Nederlandse categorie:S
Energie:60.0 kCal / 100ml
begin SG:1061
eind SG:1011
EBC (kleur):17.9
EBU (bitterheid):11.0
Brouwhuis efficiëntie90 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6.6 kg   3 EBC  
Tarwemout4.4 kg   4 EBC  
Munichmout (15 EBC)670 g   15 EBC  
Hallertau Perle28 g 60 min. 9.4 α  
Kiwi4 kg 60 min.   AH
Kiwi1 kg     AH
Saflager korrelgist S-33 2 zakjes      

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
30 min.45 min.10 min.

Opmerkingen van de brouwer

De Kiwi blijkt enzymen te bevatten, die onvergistbare suikers afbreken. Gevolg: het S.G. kwam veel lager uit dan verwacht. Het bier heeft daardoor een frisser karakter dan verwacht.

Problemen bij brouwen

Aan het eind van de tweede vergisting (met Kiwi) een lichte kaam infectie. Dat had gelukkig geen invloed op de smaak.

Smaak impressie

Lekker, maar niet echt Kiwi. wel fruitig en kruidig. Zou ook onder witbieren wel thuispassen.