Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#056 Anesthesist

Brouw datum:01 juli 2012
Gebrouwen door:Arjan, Ernest en Ernst
alcohol percentage:9.2 %
Nederlandse categorie:S
Energie:74.6 kCal / 100ml

Recept naam:Oosterse Kruiden Quadrupel
Recept van:Arjan, Ernest en Ernst
klasse:D
stijl:Quadruple

Beschrijving

Arjan wilde graag een bier dat gedurende langere periode smaakveranderingen geeft in de mond. Uitgangspunt hierbij waren zijn ervaringen met de Oosterse keuken.

Sommige kruiden geven meteen al een smaak, andere kruiden pas na lange tijd. Het geheel is bedoeld als winterbier, dus we namen een quadruple als uitgangspunt.

Uiteindelijk zijn we tot de volgende kruidensamenstellling gekomen:
  • Kardamom (15 min. koken)
  • Salem (60 min. koken)
  • Djeroek Peroet (Bij lageren)
  • Valeriaan (1 min. koken)
  • Koriander blad (let op: niet de zaadjes!, 15 min. koken)
  • Madame Jeanette pepers (15 min. koken)
  • US Galena (dry-hop)

Het lastigste was te weten hoeveel van elk kruid. We hebben daarom van de individuele kruiden thee getrokken, en geprobeerd in te schatten hoe sterk ze smaakten. soms wat kruid toevoegend. Daaruit kwam een samenstelling die we nog een keer testten in een combinatiethee. Natuurlijk is het moeilijk in te schatten wat het op lange termijn doet, maar op deze manier  konden wel al te grote blunders voorkomen.

Na de hoofdvergisting (11 juli) heb ik de rietsuiker en boekweithoning toegevoegd. Dat geeft uiteindelijk een betere vergisting dan wanneer je het er direct bij gooit. Nou, dat hebben we geweten. Het eind-SG werd 1010 (!!!).

Op 7 augustus bij het overhevelen was het S.G. al teruggelopen tot 1012, De smaak is kruidig en alcholig, met een milde maar duidelijke peper prikkeling. Nu gaat de Djeroek Poeroet en Galena hop erbij.

Een impressie van de brouwdag:

Brouwen met Arjan en Ernest 1

Brouwen met Arjan en Ernest 2

Recept gegevens

batch grootte:40 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:9.2 %
Nederlandse categorie:S
Energie:74.6 kCal / 100ml
begin SG:1077
eind SG:1010
EBC (kleur):27.0
EBU (bitterheid):36.2
Brouwhuis efficiëntie75 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout11 kg   3 EBC  
Cara Munichmout (100 EBC)1 kg   100 EBC  
Chocolademout (800 EBC)211 g   800 EBC  
Rietsuiker1000 g      
Boekweithoning450 g     Rozemarijn (Hoofddorp)
Hallertau Perle38 g 60 min. 9.4 α  
Hallertau Perle25 g 60 min. 7.8 α  
US Galena25 g   13.0 α  
Salemblaadjes30 g 60 min.   Toko
Kardemon30 korreltjes 15 min.    
Korianderblad5 g 15 min.   Albert Heijn
Madame Jeanette pepers2 gr. 1 kl. fijngesneden 15 min.    
Valeriaan5 g gemalen 1 min.   Rozemarijn (Hoofddorp)
Djeroek Poeroet10 g     Toko

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
30 min.45 min.10 min.

Problemen bij brouwen

Het eind-sg kwam lager uit dan we hadden verwacht. Daarom is het maar 40 liter, in plaats van 45

Smaak impressie

Bij bottelen (30 aug 2012): Lekkere, maar heel aparte smaak. De Djeroek Poeroet overheerst een beetje, maar wie weet komt dat nog meer in balans 20 december: Wel lekker, en de opzet om een veranderende smaak te maken is wel gelukt. Toch zijn de meninge