Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#052 Bluesgitarist

Brouw datum:22 oktober 2011
Gebrouwen door:Anne Alons en Ernst de Moor
alcohol percentage:6.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:69.0 kCal / 100ml

Recept naam:Blues
Recept van:Ernst de moor
klasse:D
stijl:Fantasie bier

Beschrijving

Anne en ik hadden het plan om samen te gaan brouwen. Meestal laat ik dan mijn gasten het biertype kiezen. Toen ik dus aan Anne vroeg welk bier het moest worden, zei hij "Blues".

Ik vroeg 'm wat hij onder Blues bier verstond, maar hij vond dat ik dat begrip mocht vertalen in een bier. Tja, wat een opgave.

We spraken uitgebreid over wat Blues inhield. Over de geschiedenis van de Blues, die op de Amerikaanse plantages begon bij de negerslaven. Over het karakter: een simpele basis, maar verrijkt met complexe melodielijnen.

Zo zijn we samen tot een definitie gekomen: Een donker bier (negers), met koffiesmaak (plantages). En verder aangevuld met een frissere smaak, de melodielijnen.

Ik ben dus uitgegaan van een dubbelrecept, waarbij de donkere mout vervangen werd door geroosterde mout. Daardoor krijgt het een zweem van koffie. Verder ietsje haver erin, en dry-hopping voor de frissere smaak.

Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat!

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:6.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:69.0 kCal / 100ml
begin SG:1066
eind SG:1016
EBC (kleur):29.5
EBU (bitterheid):32.0
Brouwhuis efficiëntie79 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout8.5 kg   3 EBC  
Carahell 25 EBC2 kg   25 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)400 g   120 EBC  
Havervlokken400 g      
Roasted Barley200 g   1375 EBC  
Munichmout (15 EBC)90 g   15 EBC  
Hallertau Perle70 g 60 min. 6.9 α  
Hallertau Perle30 g 5 min. 6.9 α  
US Galena25 g   13.0 α  
Saflager korrelgist S-33 2 zakjes      

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
30 min.45 min.10 min.