Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#051 Bier behekst

Brouw datum:15 mei 2011
Gebrouwen door:Fred Kaal, Ernst de Moor en Ernest ter Kuile
alcohol percentage:0.0 %
Energie:0.0 kCal / 100ml

Recept naam:Gruitbier
Recept van:Ernst de Moor
klasse:A
stijl:Historisch bier

Beschrijving

Bij het bottelen bleek dit een heerlijk bier te zijn geworden, met een prachtige kruidenmix.

Helaas bleek het op fles verzuurd te zijn, gruitazijn of zo. Wie weet hoe het kan dat alle flesjes dit probleem hebben, en hoe het volgend jaar te voorkomen is, mag het zeggen.

Eigen ideeën:

  • Toch een beetje hop gebruiken? Maar dat is valsspelen, want in deze streken werd geen hop gebruikt in Gruit.
  • Gist toevoegen bij het bottelen? (Er was geen hop om de gist te beschermen)

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:0.0 %
Energie:0.0 kCal / 100ml
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6 kg   3 EBC  
Tarwemout2 kg   4 EBC  
Havervlokken1.6 kg      
Roggemout1.6 kg   6 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)1.6 kg   120 EBC  
Korianderzaad20 g 15 min.    
Gagelkatjes2 g 10 min.    
Gagelblaadjes8 g 50 min.    
Zoethout20 g 30 min.    
Jeneverbessen60 g 30 min.    
Bijvoet20 g 30 min.    
Wijnruit40 g 30 min.    
Moerasrozemarijn6 blaadjes 30 min.    

Maisch schema

37 °C62 °C72 °C78 °C
30 min.30 min.30 min.5 min.