Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#050 Hazelnoten gejonast

Brouw datum:27 maart 2011
Gebrouwen door:Frans Schouten, Ernest ter Kuile en Ernst de Moor
alcohol percentage:7.4 %
Nederlandse categorie:S
Energie:84.3 kCal / 100ml

Recept naam:Hazelnoten Porter
Recept van:Ernst de Moor
klasse:D
stijl:Dubbel

Beschrijving

Gebrouwen met Frans en Liesbeth, van Jonas & Friends.

Recept gegevens

batch grootte:45 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:7.4 %
Nederlandse categorie:S
Energie:84.3 kCal / 100ml
begin SG:1085
eind SG:1030
EBC (kleur):31.2
EBU (bitterheid):25.1
Brouwhuis efficiëntie78 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout14 kg   3 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC)1 kg   120 EBC  
Chocolademout (800 EBC)200 g   800 EBC  
Hallertau Perle74 g 60 min. 7.6 α  
Bob hop25 g 5 min. 5 α Bob de Moor
Gagelkatjes70 g 60 min.    
Gagelkatjes55 g 60 min.    
Saflager korrelgist S-33 11 g      

Maisch schema

62 °C72 °C78 °C
45 min.30 min.15 min.

Opmerkingen van de brouwer

De hazelnootsmaak was niet erg aanwezig (zie problemen). Op 15 april hebben we 100 gram hazelnoten in 20 cl alcohol laten trekken, en dat (met hele hazelnoten en al) toegevoegd aan het bier. Hopelijk geeft dat alsnog een hazelnotensmaak.

Problemen bij brouwen

We hadden verwacht dat de hazelnootpuree (een soort van pindakaas-achtig spul) tijdens het koken uit elkaar zou vallen. Maar hele klonten waren bij elkaar gebleven. Er zit dan ook nauwelijks hazelnootsmaak in.