Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#044 Zomergast

Brouw datum:17 januari 2010
Gebrouwen door:Ernst de Moor en René van der Linden
alcohol percentage:6.6 %
Nederlandse categorie:S
Energie:68.0 kCal / 100ml

Recept naam:Tarwe-Perzik bier DTH
Recept van:E.F de Moor
klasse:A
stijl:Fruit bieren

Beschrijving

Wederom een bier voor een jubileum van DTH. Dit keer bestaan ze 25 jaar!

Zondag 17 januari

Om half elf begonnen we met het opbouwen en schroten. Om 11.15 was de temperatuur van de eerste stap bereikt: 46 graden Celcius. Om 12.30 begonnen we aan de laatste stap van 72 graden.
In eerste instantie was de jodiumproef een heel klein beetje positief, er zat dus nog zetmeel in. Tien minuten extra laten staan. De temperatuur bleek 68 graden in plaats van 72 te zijn (Temperatuur van het maischen blijft altijd lastig, omdat je de temperatuur heel lokaal meet). Na die 10 minuten bleef het jodium keurig lichtbruin.

Bij het spoelen hebben we 25 liter spoelwater gebruikt, het verliep (met het nieuwe filter) wederom soepel.

Om 16.00 kookte de wort.

Eind S.G. na het koelen was 1074. Erg hoog, maar we hebben minder dan 40 liter gekookt, terwijl het eindvolume 50 liter moet worden. We gaan dus nog water toevoegen, dit was voorzien. We brengen het volume naar 41 liter, en doen er dan de negen liter perziksap bij. SG na toevoegen van water en perziksap is 1068. Omdat het "light" perziksap is, verwacht ik dat daar onvergistbare suikers in zitten, en dat het SG na het gisten nog vrij hoog zal liggen.

50 liter op de kop af, gist erbij en klaar. Nu blijkt echter dat het kraantje van het gistvat lekt. Ik heb dat 's nachts laten staan, maar de volgende morgen de kraan toch maar vervangen.

Recept gegevens

batch grootte:50 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:6.6 %
Nederlandse categorie:S
Energie:68.0 kCal / 100ml
begin SG:1068
eind SG:1018
EBC (kleur):9.0
EBU (bitterheid):14.0
Brouwhuis efficiëntie80 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6 kg   3 EBC  
Tarwemout5 kg   4 EBC  
Hallertau Perle36 g 90 min. 6 α  
Hallertau Perle14 g 5 min. 9 α  
Perziksap9l      
Standaard bovengist       

Maisch schema

46 °C62 °C72 °C78 °C
10 min.20 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Totale kosten: -------------- - 5 kg tarwemout: