Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#042 Blauwe bes geflest

Brouw datum:10 oktober 2009
Gebrouwen door:Hans Schmal & Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:7.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:0.0 kCal / 100ml

Recept naam:Tarwe-Appel-Kersen bier
Recept van:Ernst de Moor
klasse:B
Promash bestand:

Beschrijving

 We brouwen vandaag voor de derde keer met Hans Schmal, een jaarlijkse traditie die we blijven voortzetten.

10 oktober 2009 : Brouwen

Rond 11 uur: Eerste maischstap (37 graden)
Half 12 : Tweede maischstap van 52 graden (53 in de praktijk)
11:55 : Derde maischtap 62 graden (Oeps, vuur stond nog aan. Doorgelopen naar 65 graden)
12:35 : Vierde stap, 72 graden.
13:12 : Jodiumproef negatief. Door naar de 78. Temperatuur is gezakt tot 70 graden.
13:30 : Begonnen met spoelen. Spoelen pannen:6


20 l. 18 brix
20 l. 13.6 brix

Gemiddeld: 15.8 (berekend). Gemeten in kookpot: 15.7.

Pre-boil S.G: 1063. Dat is wat hoog, omdat we de brouwhouseefficiency niet correct hadden ingeschat. We verhogen het volume dus naar 50 liter.
Hop nu : 50 gram voor 40 liter, dus 63 gram voor 50 liter.

Rond 15:30: Klaar filteren
15:50 :  Opzetten voor koken, is nu 83 graden. 64 gram hop erbij.

16:25 : Het kookt
17:25 : Klaar koken, we gaan koelen

18:10 : Temperatuur: 30 graden (hee, de k-type meter doet het niet meer goed, hopelijk door minder volle batterijen?).
S.G: 1064. Het is 50 liter geworden.

Probleempje: De theoretische brewhouse efficiency is nu 97%. Dat is toch wel heel hoog, klopt dit?

26 oktober 2009: Overhevelen

Af en toe ontsnapt er nog koolzuurgas, maar toch maar overhevelen.
SG meter geeft aan: 1014. Hij is dus mooi teruggelopen. Brixmeter zegt: 6.4 brix. Al is het wat moeilijk af te lezen.
Verwacht alcoholgehalte: 7 % (na navergisting)

Smaakimpressie: Droog, lekker basis biertje. Wetend dat het vruchtenbier wordt, mist de vruchtensmaak nog wel. Het zoet komt niet echt tot uitdrukking, de bitterheid is licht aanwezig (zoals gehoopt bij dit bier). Uiteraard nog erg jong van smaak.

Het is nu ongeveer 48,5 liter.

7 november 2009: Bottelen

Uiteindelijk is het S.G. teruggelopen tot 1009. Alcoholgehalte:  7,7%

14 november 2009

Her en der beginnen flesjes te knappen. Ik had de hoeveelheid bottelsuiker die in de vruchtensap zat goed berekend, dus de conclusie is dat er meer vergistbare suikers in de vruchensap zit, dan op het flesje staat vermeld.

Ernest en ik hebben alle flesjes een aantal keer ontlucht, daarmee lijkt het opgelost. Bij Ernest zijn 4 flesjes gesprongen, bij ons (gelukkig) maar één. Hoeveel er bij Hans zijn gesprongen is niet bekend.

Recept gegevens

batch grootte:50 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:7.7 %
Nederlandse categorie:S
Energie:0.0 kCal / 100ml
begin SG:1064
eind SG:1009
EBC (kleur):4.1
EBU (bitterheid):17.0
Brouwhuis efficiëntie97 %
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout6000 g   3 EBC  
Tarwemout4000 g   4 EBC  
Munichmout (15 EBC)600 g   15 EBC  
Fuggles hop63 g 90 min. 4.1 α  
Biologische diksap - appel-blauwe bes2.5 l     AH puur&eerlijk
Brewferm Bovengist5 g      

Maisch schema

37 °C52 °C62 °C72 °C78 °C
20 min.15 min.30 min.30 min.5 min.