Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#009b Kaneelrijst

Brouw datum:16 augustus 2003
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Ernest ter Kuile
alcohol percentage:5.3 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Rijstebier
Recept van:Jan van Schaik
gepubliceerd:Het groot zelf Bierbrouw boek (herziene editie)
klasse:A
stijl:Fantasie bier

Beschrijving

Een deel van het rijsterbij recept werd apart gehouden, en gekookt met kaneel stokjes. Het idee was om een kaneel bier te krijgen.

Uiteindelijk lukte dat wel, maar doordat onze rijsterbij een vrij droog bier is, werd de kaneelsmaak onvoldoende ondersteund met een zoete smaak. Het gevolg was een scherp en bitter bier, wat door sommige mensen meer gewaardeerd werd dan door anderen.

De ingredienten hieronder zijn omgerekend naar 25 liter. Strict genomen werd er 25 liter gebrouwen, waarvan 10 liter wort apart werd genomen voor de kaneelrijst. Hieraan werden 2 stokjes kaneel toegevoegd. Het recept vermeldt 5 stokjes voor 25 liter. Dat leek een nauwkeurigere benadering dan alle andere ingredienten terugrekenen.

Recept gegevens

batch grootte:25 l.
kooktijd:60 min.
alcohol percentage:5.3 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1047
eind SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Water typeHoofddorp

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout3750 g.   3 EBC  
Surinaamse rijst1250 g.      
Hallertau Perle50 g. 60 min. 6.6 α  
Kaneel5 stokjes 60 min.    
Bovengist1 zakje     Van Gelder

Maisch schema

45 °C55 °C65 °C72 °C
15 min.30 min.60 min.15 min.