Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken

#007 Proost

Brouw datum:12 april 2003
Gebrouwen door:Ernst de Moor & Arnoud van Delden
alcohol percentage:6.0 %
Nederlandse categorie:I

Recept naam:Proost
Recept van:E.F. de Moor
klasse:A
stijl:Pale Ale

Beschrijving

Gebrouwen voor hen die trouwen

Het verloren bier

6 juni 2003... Op de bruiloft van Ieke en Arnoud, hadden we zelfgebrouwen bier meegenomen. Dit zou aan de gasten van de bruiloft worden uitgedeeld, laat in de middag.

Het werd een hete dag. We hadden dus de jeugdherberg (Rhijnauwen) van te voren gebeld met de vraag of het bier koel weggezet kon worden. Er was een kelder beschikbaar.

In de kelder was het nog heter dan buiten. En alle koelingen stonden vol met ingredienten voor het diner. Maar verderop, zo werd ons verteld, was een pannenkoekrestaurant, en wellicht konden die ons helpen.

Wij dus de stoute schoenen aangetrokken, en bij het pannenkoekrestaurant gevraagd of we daar het bier in een koeling mochten zetten. De oververhitte chefkok (met die temperatuur boven koekenpannen moeten staan, ik geef het je te doen) vond het zelf brouwen van bier erg interessant, en stemde toe. Ik probeerde overal aan te denken. Bijvoorbeeld leerde navraag dat het restaurant om 10 uur zou sluiten, en daarna moest nog schoongemaakt worden, dus daarmee hoefden we geen problemen te verwachten. Het bier stond in de grote koelcel ook niet in de weg, dus alles leek in orde te komen. We kregen zelfs nog een kok mee om te helpen met tillen.

Omdat het programma nogal uitliep, kwam de presentatie van het bier pas na het avondeten, om een uur of half 10. Wij togen dus naar het pannenkoekrestaurant om het bier op te halen. Tot onze verbazing was het volledige team inmiddels vervangen, en wist men niets van het bier. Maar ik wist waar het stond, dus wees ik naar de deur van de betreffende koelcel, en die was...... leeg.

De nieuwe chefkok vertelde dat ze aan het opruimen waren geslagen, en dat ze de jeugdherberg hadden gebeld met het verzoek het bier op te halen. Er waren 2 jongens in rode overhemden die dat gedaan hadden. Oei, wat nu. Over 5 minuten zou de presentatie beginnen!

Wij dus weer terug. Rode overhemden, dat was het openbare gedeelte, niet het personeel van het feest. Wij dus naar de kroeg. Om niet op de rij met bestellende mensen te hoeven wachten, liep ik brutaalweg de keuken in. Toen ik eruit werd gestuurd, lukte het me snel de vraag te roepen wat er met het bier was gebeurd. Men wist van niets, maar de 2 jongens die daar aan de bar zaten zouden er meer van weten.

Die hadden groene hemden. Was de chefkok van het pannekoekrestaurant kleurenblind?

De jongens vertelden dat ze inderdaad het bier hadden opgehaald, en dat ze dat aan de chefkok van de jeugdherberg (feestgedeelte) hadden gebracht. Wij dus weer terug naar het feestgedruis, ondertussen zwaar twijfelend of we het bier ooit nog weer terug zouden zien.

Binnen in de jeugdherberg, bleek de chefkok nergens te vinden. De 5 minuten waren inmiddels wel zo ongeveer om. De chefkok bleek beneden in die warme kelders te zijn, die ik eerder op de dag ongeschikt voor de opslag van bier had verklaard. Toen we hem eindelijk te pakken hadden, bleek dat hij heel netjes al het bier in de koelcel had gezet, waar inmiddels de ingrediënten voor het avond eten uiteraard weg waren. Hulde!

Net op tijd kon de presentatie van het bier beginnen.....

De presentatie

Arnoud en Ieke gingen trouwen. En ze vroegen of ik een bier, speciaal voor het bruiloftsfeest wil maken. Nou zijn er natuurlijk een heleboel soorten bier, maar een speciaal huwelijksbier bestaat niet voor zover ik weet. Arnoud leek het wel lekker om de Rijsterbij te herhalen, want de combinatie rijst en trouwen is natuurlijk duidelijk. Al heb ik persoonlijk liever rijst, als het om strooien gaat.

Toch moest er nog meer te vinden zijn, dus dook ik internet op voor inspiratie. Eén van de dingen die ik daar vond was de uitleg van het Engelse woord "Honeymoon", wat letterlijk "honing maan" betekent. In de tijd van de Babyloniërs, zo'n 4000 jaar geleden, was het gebruikelijk dat de bruidegom gedurende 1 maan (28 dagen) na zijn huwelijk door zijn schoonvader werd voorzien van mede of honingbier.

Nou ben ik niet de schoonvader, en ik denk dat de hoeveelheid bier die ik gebrouwen heb al lang voor het eind van de maand op zal zijn, toch vond ik het een leuk idee. Dit wordt geen huwelijk van melk en honing, maar één van bier met rijst en honing.

Waarschijnlijk vertrouwde Arnoud me toch niet helemaal, want hij stond erop dat hij bij het hele brouwproces aanwezig zou zijn. Uiteindelijk heb ik toegestemd, op de voorwaarde dat hij dan ook mee zou helpen. En dat heeft hij geweten: We begonnen om ongeveer 10 uur 's ochtends, en we waren pas na het avondeten klaar!

Nadat het geheel zo'n twee weken had staan gisten, werd de controle zelfs nog opgevoerd; ook Ieke werd meegebracht, zodat ik het niet in mijn hoofd hoefde te halen om de flesjes stiekem met afwaswater of iets dergelijks te vullen, en het heerlijke bier zelf te houden. Nadat we gebroederlijk en gezusterlijk samen de flesjes hadden gesteriliseerd, kon het bier gebotteld worden.... en geproefd!

En, zoals op het etiket te zien is, smaakt het 't bruidspaar prima! Wat ook niet zo raar is, want het is een mooi, palmachtig biertje, iets troebel door de toegevoegde rijst, en met erg veel koolzuur, zodat het goed gekoeld geschonken moet worden.

Recept gegevens

batch grootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcohol percentage:6.0 %
Nederlandse categorie:I
begin SG:1050
eind SG:1008
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardemerk / leverancier
Pilsmout5143 g.   3 EBC  
Vienna mout1646 g.   8 EBC  
Klaverhoning200 g.      
Surinaamse rijst500 g.      
Saaz hop84 g. 90 min. 4 α  
Wyeast 2565 Kölsch1 zakje      

Maisch schema

50 °C63 °C
30 min.60 min.

Links voor dit recept

http://www.tnattegerst.nl/